Blog

Elektromos rollerek összehasonlítása

Ultimate e-Bike
Ultimate e-Bike
2021.03.04 10:18

BEVEZETŐ

2021-re az elektromos járművek elkezdtek a mindennapi életünk részévé válni. Az akkumulátorcellák árainak erőteljes csökkenése lehetővé tette, hogy egyre olcsóbb, egyre nagyobb hatótávú rollerek készüljenek. Néhány éve elértük azt a pontot, hogy a gyártók is elkezdtek egyre nagyobb hangsúlyt fektetni az elektromos rollerek dizájnjának fejlesztésére. Így születtek gyerekjátékokból a legfrissebb, már teljes értékű közlekedési eszközként is használható járművek.

 

Ezeknek az új eszközöknek a megjelenése külföldön már alapjaiban írta át azt, hogy hogyan gondolnak az emberek a városi közlekedésre. Az elektromos rollerek helyi károsanyag-kibocsátása 0, egy megtett kilométer 1 forintnál is kevesebbe kerül velük, és könnyen szállíthatóak akár tömegközlekedésen, akár autóban. 

Kényelmes megoldást nyújtanak azoknak, akik a városon belül néhány kilométeres ingázásra keresnek olcsón üzemeltethető járművet, azoknak, akik nehezen találnak a munkahelyük közvetlen közelében parkolóhelyet, elektromos autó mellé a töltőpont és az úticél közötti közlekedéshez, olyanoknak, akiknek a tömegközlekedés használata előtt/után sokat kell gyalogolniuk, fiataloknak, akik ezzel járnának iskolába, barátokhoz, és mozgásszervi panaszokkal rendelkező időseknek.

 

 

Némelyik komolyabb modell olyan lengéscsillapítással és kerekekkel van felszerelve, amik alkalmassá teszik földúton, terepen való közlekedésre is. Az ilyen típúsú rollerekkel hatalmas élmény a közlekedés, teljesen más érzést adnak, mint egy motor, vagy egy quad. A nagy teljesítményű elektromos agymotorjaik szinte teljesen csendesek, viszont mégis úgy érezheti, hogy sokkal több erő van benne, mint bármilyen hasonló benzines gépben.

Az elektromos autókhoz hasonlóan az elektromos rollerek is azonnal leadják az összes nyomatékot a kerekekre, ezáltal az ilyen "élményrollerek" gyorsulása nagyon intenzív, meredek hegymászásra is alkalmasak, a hatalmas akkumulátoroknak köszönhetően pedig még ilyen körülmények és teljes gáz mellett is képesek 50-70 kilométer megtételére.

 

 

Az elektromos rollerek főbb részegységei

Üzletünk kínálatából látszik, hogy nagyon sok féle felépítéssel gyártanak rollereket, de a legtöbbre igaz a fenti ábra. Eltérés főleg a roller méretében, anyagvastagságában, geometriájában, az összecsukó mechanizmus fajtájában, a felfüggesztés típusában, a teljesítményben, és az akkumulátorkapacitásban keresendő.

 

AKKUMULÁTOR, HATÓTÁV

A megfelelő elektromos roller kiválasztásánál nagyon fontos figyelembe vennünk, hogy milyen akkumulátor került bele, ez fogja befolyásolni a megtehető hatótávolságot, az akkumulátor élettartama pedig szintén egy nagyon fontos mutató.

Sokféle akkumulátor típus létezik, de most nem fogunk azokkal foglalkozni, amik nem praktikusak elektromos rollerekben való használatra.

Üzletünkben kétféle akkumulátorral árulunk járműveket, az egyik az AGM/SLA, a másik pedig a Li-ion.

 

AGM/SLA Li-ion

 

 

Az AGM akkumulátorok az ólomsavas technológia továbbfejlesztésével jöttek létre, azoknál hosszabb életciklust biztosítanak. Nem lehet őket megbontani, viszont nem szükséges állítva beszerelni őket. A technológia sajátossága, hogy ezeket az akkumulátorokat az élettartamuk megőrzése érdekében nem jó 50% alá meríteni, így nem ideálisak járművekben való felhasználásra. Megfelelően használva kb. 500 töltési ciklust bírnak ki, viszont ha folyamatosan le vannak teljesen merítve, és azután feltöltve, az élettartamuk 300 ciklus alá eshet. Előnyük, hogy olcsóbbak a Li-ion akkumulátoroknál. A Li-ion kifejezés a lítium-ion rövidítése. Egy Li-ion akkumulátorcsomag leggyakrabban 30-150 ilyen cellából áll. A lítium akkumulátorcsomagok érzékenyebbek lehetnek a fizikai sérülésekre és a hőmérsékletre, mint a savas társaik, viszont számos jelentős előnyt kínálnak. Élettartamuk teljes lemerítés esetén is háromszor hosszabb, a Samsung és az LG által gyártott cellák élettartama akár 1200 ciklus is lehet. A cellák terhelhetősége nagyobb, kapacitásvesztés nélkül tudnak nagyobb áramerősséget leadni. Súlyra jelentősen könnyebbek az AGM akkuknál.

 


 

AGM akkumulátorcsomag Li-ion akkumulátorcsomag

 

 

Egy tipikus AGM akkumulátor 12V feszültségű. 48V-os akkumulátorcsomag készítéséhez 4 darab akkumulátort kell sorba kötni. A fenti képen láthatja, hogy áll össze egy ilyen akku. A Li-ion cellák feszültsége kisebb, 3,6V. Emiatt sokkal többet kell összekötni belőle a kívánt feszültség és kapacitás eléréséhez. Egy akkumulátorcsomag nyitott állapotában így néz ki.

Milyen gyorsan használódik el egy akkumulátorcsomag, és mennyibe kerül a cseréje?

 

AGM/SLA

Az AGM típusú akkumulátorokat évente, vagy kétévente kell cserélni, igénybevételtől függően. Ha minden nap teljesen fel van töltve, és le van merítve, akár ennél gyakrabban is előfordulhat, hogy cserélni kell. Ha minden nap feltöltjük, de nem nagyon merítjük 50 százalék alá, az jelentősen megnövelheti az élettartamát napi használat mellett is.

AGM akkumulátorok ára jelenleg 10 és 18 ezer forint körül mozog, tehát egy teljes csomag cseréje (48V 12Ah) akár már 40 ezer forintból is megoldható.

 

Li-ion

Lítium-ion akkumulátorokkal nagyobb igénybevétel mellett is hosszabb távon számolhatunk. Napi, intenzív használat mellett is két év a minimum, ameddig jelentős kapacitásvesztés nélkül bírják, de egy kicsit ritkább használat, és megfelelő kezelés mellet akár 5 évig is használhatóak maradnak.

Az akkumulátorcsomag cseréje itt már drágább, az alapul vett 48V 12Ah AGM akkumulátornak megfelelő kapacitású lítium akku ára kb 60-80 ezer forint.

 

 

Ez alapján láthatjuk, hogy a magasabb ár ellenére is megéri a Li-ion akkumulátort választani a kisebb súlya, kisebb mérete, és a hosszabb élettartama miatt.

 

Mi befolyásolja egy elektromos jármű hatótávolságát?

 

A hatótávot befolyásolja a motor teljesítménye, felhasználó súlya, a guminyomás, a megválasztott sebesség, a lassítások-gyorsítások gyakorisága, a szél erőssége és az iránya.

A gyártók által megadott hatótáv sík úton, kb. 80 kilós terheléssel, 25-30 kilométer/órás sebességgel, folyamatos haladással, nyugodt légkörben, 25 fokos külső hőmérsékletet feltételezve van megadva, felhasználóink visszajelzése alapján így el is érhető.

Általában igaz, hogy ha a roller ennél sokkal magasabb sebességre képes, akkor az olyan nagy sebességgel való haladás maximum terheléssel(~120kg) az egyharmadára csökkentheti a gyártó által megadott hatótávolságot.

Egy ugyanilyen roller 90 kilogramm terheléssel, maximum sebességen közlekedve, hozzávetőlegesen a gyártó által megadott maximális hatótáv felét tudja teljesíteni.

Az előző példánál maradva, 90 kilós rollerest feltételezve, a maximum sebesség kétharmadával haladva, a gyártó által megadott hatótáv kétharmada érhető el, tapasztalataink szerint.

 

MOTOROK

A modern rollerekben megtalálható erőforrások túlnyomó többsége kefe nélküli egyenáramú motor, úgynevezett "BLDC" motor, aminek a kefés motorokkal szemben számos előnye van, mint például a kisebb fogyasztás, hosszabb élettartam, halkabb működés. A BLDC motoroknak nincs szüksége léghűtésre. Üzletünkben jelenleg kizárólag ilyen technológiával szerelt rollereket árulunk.

 

MILYEN TELJESÍTMÉNYŰ MOTORRA VAN SZÜKSÉGEM?

A motorok teljesítményét wattban (W) adják meg, viszonyítási alap nélkül viszont nem könnyű kitalálni, hogy a valóságban mit jelentenek ezek a számok.

Sok elektromos rollernél félreértésre adhat okot a motorra írt alapteljesítmény, és a maximális teljesítmény közötti jelentős eltérés. A valódi teljesítményt a motorvezérlő áramerőssége (amper, A) határozza meg, így például két, egyformán 1000W-os motorral szerelt e-roller között óriási eltérés lehet a valóságban. Érdemes mindig a roller maximális teljesítményét nézni.

A rollerek teljesítménye 250W-nál kezdődik, a legegyszerűbb modelleket szerelik ezzel, a felső kategóriában viszont akár 6800W-os szörnyekkel is találkozhatunk.

Egy 250W-os motor városi közlekedésben elég lehet könnyebb rollereseknek, viszont dombokon felfelé már alattuk is hamar kevésnek bizonyulhat ez az erő.

500W maximális teljesítménnyel 100kg alatt már a kisebb dombok nem fognak gondot jelenteni, viszont teljes sebességgel nem fog tudni felmászni rajtuk a roller.

100 kg felett mindenképp szükséges egy legalább 1000W maximális teljesítményű motor, ha nem szeretné emelkedőkön felfelé tolni a rollert, viszont ahhoz, hogy legalább 30 km/órás sebességgel menjen fel meredekebb dombokon, dupla motoros rollerre lesz szüksége.

 

KERÉKMÉRET, GUMIABRONCSOK

Minél nagyobb a kerék átmérője, annál kényelmesebb, és biztonságosabb egy e-roller. A rollerek kerekeinek az átmérőjét hüvelykben (") adják meg a gyártók. Egy hüvelyk 2,54 centiméter, tehát egy 10" kerék átmérője 25,4 centiméter.

Dinamikus közlekedéshez mindenképpen minimum 8" kerékméretet ajánlunk.

 

TÖMÖR GUMI, VAGY LEVEGŐS?

A levegős(pneumatikus) gumiabroncsok számos előnnyel rendelkeznek. Jobb a tapadásuk, főleg nedves úton, kényelmesebb utazást tesznek lehetővé, és egyszerűbb őket cserélni. Ha a biztonság az elsődleges szempont, mindenképp levegős gumiabronccsal szerelt rollert válasszon.

A tömör gumis rollerek sem maradnak említhető előnyök nélkül, nem igényelnek karbantartást, a defekt lehetősége zéró.

 

 

Összecsukó mechanizmusok fajtái

 

Az összecsukást segítő szerkezet minden elektromos rollernek a kritikus pontja. Egy jól megtervezett mechanika rövid idő alatt kioldható, zárt állapotában pedig teljesen fix, a kormányrúdon lötyögés nem tapasztalható.

Egyes típusokon a szerkezet állítható, így az anyag kopása esetén is megcsinálható lötyögésmentesre a kormányrúd.


 

Xiaomi M365 Segway-Ninebot G30 Max

 

 

Azt hiszem kijelenthetjük, hogy ez a megoldás az egyik legelterjedtebb a világon, a Xiaomi, a Segway, és az összes arra a dizájnra épülő klón roller ezt használja. Gyorsan kioldható, van rajta egy plusz biztonsági zárógyűrű, lötyögés esetén utána lehet állítani, megfelelő anyagminőséggel kombinálva ez egy jónak mondható rendszer.


 

Segway-Ninebot ES2 Ultimate R5/Techlife X6/Zero 9

 

 

Ez a fajta szerkezet teljesen eltér a többi működésétől, itt nem is a roller kormánya hajlik le, hanem a roller nyak részében található a forgáspont. Teljesen összecsukott, és teljesen kinyitott állapotban egy vízszintesen elhelyezkedő csap kerül az előre kivágott mélyedésbe. A csapot egy rugó tartja a helyén, összecsukásnál ezt kell kiengedni egy fogantyúval, ami általában a nyak hátsó részének az alján foglal helyet. Használat közben a felhasználó súlya is megakadályozza, hogy kijöjjön a helyéről. Kopás esetén sajnos itt nem sok lehetőség van utána állítani.


 

Bluetouch BT500, Kugoo M4 Pro, Esegway 500 X-scooters XS04

 

 

Két további variáció a csapos megoldásra, az M4 Pro-nál a nyak hajlik félbe, az XS04 pedig a Xiaomi és a csapos szerkezet keveréke. Az XS04-en lehetőség van kopás esetén arra, hogy utánaállítsunk, annak pedig, aki teljesen fix kormányoszlopot szeretne, lehetősége van egy imbuszkulccsal teljesen szilárddá varázsolnia a kormányrudat. Ilyenkor az összecsukás lehetősége a csavar kitekeréséig teljesen megszűnik.


 

Kaabo Mantis Ultimate R10/Techlife X7/Zero 10X

 

 

Régóta nagy népszerűségnek örvend a zsanéros, bilincses megoldás a drágább rollereknél. Kioldani őket lassabb, mint a fent említett két szerkezetet, de jelenleg ezzel vannak a legjobb tapasztalatok, megfelelő beállítással a kormánylötyögést hosszú távon is kiküszöböli. A Vsett 11+, az Ultimate R11, és a Wolf Warrior X modelleken szintén ez a rendszer található meg, viszont a dupla kormányrúd miatt kettő van ezeken a rollereken.


 

Vsett 10+ Kaabo Wolf King

 

 

A Vsett rollerek a Xiaomi jellegű megoldást választották, viszont több helyen is komolyan fejlesztettek rajta. A kormány kioldódását két csavar, és egy kampó is megakadályozza. Ezt a típust gyorsabb kioldani, viszont a bilincses megoldásokkal megegyező, vagy nagyobb szilárdságot ad a kormányrúdnak.

A Wolf King megoldása egyedi, több rendszer kombinációja, szintén 3 lépés kell a kioldásához, kopás esetén szűkebbre állítható, abszolút nem szokott probléma lenni vele.

 

ELEKTROMOS ROLLER LENGÉSCSILLAPÍTÁSOK FAJTÁI

 

A magyarországi úthálózat, és a járdák minősége miatt lengéscsillapítás nélküli rollerek csak limitáltan használhatóak. A merev szerkezetű rollerek jó minőségű úton megfelelő kényelmet biztosítanak, a nagy, levegős kerékkel szerelt típusok egyenetlenebb úton is jók lehetnek, viszont az úthibák erőteljes ütéssel jelzik, hogy átmentünk rajtuk. Ez boka- és térdfájdalmakat okozhat már rövid távon is. Ha hosszabb utakat tervezünk, lengéscsillapítás nélküli rollerrel többször kell majd megállnunk pihenni.

Az Ultimate e-Bike-nál olyan modellpalettát próbálunk összeállítani, ahol a legolcsóbb kategóriában is találhat lengéscsillapítóval szerelt eszközt, feljebb lépve pedig hosszú távon is nagyon kényelmes rollereket találhat nálunk.


 

Kugoo S1, E-TWOW Ultimate R5/ZERO 9/Apollo City

 

 

Ez a fajta megoldás a legnépszerűbb az olcsó és kisméretű rollerek között az egyszerűsége miatt. Az ilyen rugózás keménysége modellről modellre változik, viszont egész jól behatárolható a képessége a roller ára szerint. Nehéz kívülről látni az eltéréseket az ilyen rollerek között, segítünk: A Kugoo S1 lengéscsillapítása a legkeményebb, az E-TWOW rollereké a legpuhább, a többi a kettő között foglal helyet. Nem annyira jellemző, hogy nagy terhelés alatt összezuhanjon és ne működjön. Fékezésnél a minimális rugóút miatt nem jelentős az előrebukás veszélye.


 

X-scooters XT, XR, Nitroscooter X-scooters XS04

 

 

 

Bemutatónk következő alanya ez a több forgáspontos kialakítás, felépítéséből adódóan extra merevséget az a bele épített rugónak, rugóknak vagy légrugóknak. Nagyobb terhelés esetén sem süllyed be teljesen, hosszabb rugóút érhető el vele, mint a Kugoo/R5 féle megoldásnál. A csupasz rugóval szerelt modelleken a keménysége állítható. Xiaomi, Segway rollerekre gyártanak ilyen utólag felszerelhető lengéscsillapítót, a neve Monorim, és itt található a webáruházunkban.


 

Esegway 500, Kugoo M4, Bluetouch BT350 Janobike T10

 

 

A Kugoo M4 modellekből ismerős, de már több mint 7 éves duplavállas rugós megoldás kizárólag a legkönnyebb rollereseknek ajánlható, 85 kilogramm feletti terhelésnél már akkor is teljesen besüllyed, amikor ráállunk. Menet közben a teljes terhelést a lengéscsillapító belsejében található vékony fém rúd kapja, többször találkoztunk már olyannal, ahol ez elhajlott. Erőteljes fékezésnél szintén teljesen lekoppanhat, a roller előrebukik jelentős mértékben. Az ilyen problémák hatására elkezdték dupla konfigurációban gyártani (Janobike T10), de sajnos ezt sem tudjuk ajánlani nehezebb rolleresek számára, tesztjeink alapján még mindig nem megfelelő a keménysége.


 

Dualtron, Kugoo G-Booster, Inokim OX-OXO szétszerelve

 

 

Ezzel a torziós rugós felfüggesztéssel megfelelő beállítás mellett kiváló úttartás érhető el, aszfalton abszolút kényelmes rollerek, viszont terepre nem ajánlott a használata. Keménysége miatt fékezésnél sem nyomódik össze túlságosan. Néhány ilyen típusú rollerhez vásárolható többféle keménységű torziós rugó, de időnként egyébként is cserélni kell őket, a többi típushoz képest viszonylag gyors elhasználódása miatt.


 

Kaabo Mantis 8, 10 (összes verzió) Ultimate R10, R10+, ZERO 10X, Techlife X7

 

 

Egyre többet hallunk az utóbbi időkben a C-típusú felfüggesztésekről, nem véletlenül. Korábban versenymotorokon használták ezt a típust "leading link" néven. Terhelés hatására kevésbé nyomódik össze, fékezésnél nem bukik előre, kanyarokban pedig nagy a stabilitása. A Kaabo Mantis rollerek egy rövidebb, erősebb rendszerrugóval vannak szerelve, aminek az Ultimate R10/R11, Zero 10X/11X rollerek kompressziós rugójához képest kisebb a rugóútja, viszont olyan villakialakítást tesz lehetővé, amik jóval nagyobb hasmagasságot biztosítanak.


 

Kaabo Wolf Warrior, X, King Vsett 11+

 

 

Fordított motorkerékpár-villával érkeznek a legújabb nagy teljesítményű rollerek, mint például a Kaabo Wolf King, és a Vsett 11+. Ezek a villák nagyon jók terepre, és nagy sebességű közlekedéshez. 150 kilós teherbírásra vannak hitelesítve, ezek a villák nem süllyednek be nagy súly alatt sem, fékezésnél sem buknak előre és a stabilitás tökéletes marad. Csapatunkban nagy az egyetértés azzal kapcsolatban, hogy gyors közlekedésnél ezek a legstabilabb rollerek, kormányszitálás abszolút nem tapasztalható. A 2021 elején érkező Wolf Warrior X rollerek ezt az élményt hozzák le egy alacsonyabb árkategóriába.