Blog

Hogyan működik?

Ultimate e-Bike
Ultimate e-Bike
2020.02.04 11:53
Hogyan működik?

 

Néhány mondatban szeretnénk röviden, egyszerűen, és lényegre törően elmondani az elektromos járműveink főbb működési elveit.

 

Elektromos kerékpárok

Ha elektromos rásegítésű kerékpárokról beszélünk, általában két fő típust különböztetünk meg.

1, Az úgynevezett Pedelec kerékpárok, a pedálozás közbeni rásegítés elvén alapulnak. Egyszerű gombnyomással választhatjuk ki a fokozatok közül, hogy milyen mértékben segítsen nekünk az elektromotor hajtani a kerékpárt, ami csak pedálozás közben kapcsol be. Ha nem tekerünk, vagy meghúzzuk a fékkart, nem segít a hajtásban. Kikapcsolt állapotban az összes elektromos kerékpárunkat típustól függetlenül, hagyományos kerékpárként használhatjuk.


2, Az E-bike-ok az alap rásegítéses rendszeren kívül - amivel a pedelec kerékpárok is szereltek - külön „gázkarral” rendelkeznek, így pedálozás nélkül is mozgásba hozhatók, akár egy robogó.

A gázkaroknak is több típusa létezik, van, ami egyszerű normál gázkar (mint pl.a robogókon), és van, ami ujjunk lenyomásával szabályozható.


Mindkét típusra igaz:

A rásegítés elindítás érzékelésének két elterjedt típusa van:

 

  • Mágnes szenzoros (Hall sensor), ez az alap változat. A kerékpár hajtómű tengelyén található mágneses tárcsa mozgása által keltett mágneses térváltozást érzékeli, a vele szembe állított érzékelő, ami működésbe hozza az elektromotort. Gyakorlatilag a hajtómű forgását érzékeli.
  • Nyomaték érzékelésen (Torque sensor) alapuló rásegítés elindítás. A különbség az, hogy a nyomatékszenzor rögtön érzékeli a pedál tengelyére kifejtett forgatónyomatékot, ezáltal azonnal bekapcsolja a motort, és a nyomaték nagyságának megfelelően segít rá a hajtásra. Az alapváltozatnál van egy enyhe késés, ami a tárcsán elhelyezett mágnesek közötti távolság miatt adódik. (kb. 1/4 pedálfordulat)

 

Termék palettánkon megtalálhatóak a hagyományos kerékpárok közül már jól ismert típusok elektromos változatai.

  • MTB (RS, FM, FS) Mountainbike
  • Kemping típusú (SJ, ST)
  • Trekking ( CF, CY)
  • City bike (CM, CW)
  • Folding bike (összecsukható)
  • és Hobby (FB, HL) kerékpárok is.
Roller

A rollereknél jobb oldalon a markolat mellett található a gázkar, ami típustól függően lehet, ujjlenyomással működésbe hozható (a már kerékpároknál említett) Hall szenzoros gázkar (ami ebben az esetben a gázkar fordulását érzékeli), illetve hagyományos gázkar, mint a robogóknál. Lenyomásakor vagy meghúzásakor működésbe hozza a szénkefe nélküli (brushless) elektromotort, ami típustól függően az első vagy hátsó kerékagyban kapott helyett. Kisebb városi rollerjeinknél, baloldalon helyezkedik el a fékkar, ami szintén Hall szenzoros és ujjlenyomással hozható működésbe, ezáltal villamos motorfékezést idéz elő a brushless motorban, ennek következtében lassul a jármű. Közepes (lásd a képen), és nagyobb rollerjeinknél első-hátsó tárcsafék gondoskodik a jármű fékezéséről, így a kormány mindkét oldalán hagyományos fékkar található.

 

Önegyensúlyozó (balance)

Balance járműveink elektromos hajtását, egy úgynevezett giroszkóp vezérli. Működési elve, hogy folyamatosan egyensúlyban tartja a járművet, annak különböző irányú megdöntésére a kerekeknél elhelyezett 2 db különálló brushless motor vezérlésével reagál.

 
Fékek

Elektromos kerékpárjainkon és rollerjeinken a fékkarok speciálisak. Mikrokapcsolóval vannak ellátva, fékezéskor a motor leold, így nem dolgozik a fékhatás ellen. Fékezéskor nincs motoros hajtás.

Akkumulátorok

Az akkumulátorok kapacitását Ah-ban (amperórában) adják meg. Ez a szám minél magasabb, annál nagyobb távolságot tehetünk meg járműveinkkel, az elektromos rásegítést használva. Egy elektromos jármű fogyasztói árát nagyban befolyásolják az akkumulátor tulajdonságai. Kerékpárjaink és rollerjeink, akkumulátoruk lemerülése esetén is használhatók hagyományos bicikliként vagy rollerként, a motor nem fejt ki ellenállást.

Legtöbb kerékpárunknál vázba rejtett akkumulátor van elhelyezve, ezáltal esztétikusak, modernek. Laikus szemlélőnek fel sem tűnik, hogy nem hagyományos biciklit lát. Egy- két modellünknél található még vázra erősített, vagy csomagtartó alá rögzített, és újdonságként a nem hajtott kerékagyban elhelyezett akkumulátor is. Minden modellünk akkumulátora cserélhető. Rollerjeinknél a kormányszárban vagy a talpban helyezkednek el az akkumulátorok. Minden Ultimate elektromos jármű Li-Ion akkumulátorral felszerelt, melyek könnyebbek, nagyobb kapacitásúak, és üzembiztosabbak mint a régi ólom, vagy NiMh akkuk.

Motor

Az elektromos motor típustól függően az első vagy hátsó kerékagyban, valamint középen a hajtókarnál kap helyet. A mi járműveinknél az első kétféle verzió található meg. Minden Ultimate termékünkben szénkefe nélküli motorokat (Brushless) használunk, hiszen ezek hatékonyabbak, nem igényelnek karbantartást, nincs bennük kopó alkatrész, ezért hosszabb az élettartamuk.