Blog

Az olcsó elektromos roller is jó roller?

Ultimate e-Bike
Ultimate e-Bike
2020.10.20 15:04

A napokban hozta nyilvánosságra az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma azt a dokumentumot, amiben alsó kategóriás elektromos rollerek biztonságát vizsgálták.

 

A teszten néhány kivételtől eltekintve minden jármű megbukott. Több vizsgált terméknek nem megfelelő, balesetveszélyes a szerkezeti kialakítása. Az elégtelen anyagvastagság miatt a rollerek szára eltört, a hiányos rögzíthetőség miatt a kormány szára levált. A szakemberek találtak olyan elektromos rollert is, amelynek első kerekét sem biztosították kilazulás ellen, fogantyúja pedig nem akadályozta meg a kéz lecsúszását a markolatról.

Egyes járművek akkumulátorai mellől elmaradt a hőmérsékletfigyelő  eszköz, amely megakadályozná a túlhevülést, a használat vagy töltés  közbeni kigyulladást. A vizsgált töltők némelyikének túl vékony volt a  hálózati csatlakozóvezetéke, nem volt megfelelő szigetelése. Néhány  esetben pedig a hálózati csatlakozódugó volt kisebb az előírtnál, ezek  a hiányosságok áramütést okozhatnak.

 

 

Az Ultimate e-Bike szaküzlet 2015 óta forgalmaz elektromos rollereket, és nekünk is feltűntek ezek a hiányosságok már a legelején, ezért is specializálódtuk a minőségibb termékek forgalmazására. Márkafüggetlen szervizünk tapasztalatai részletes betekintést nyújtottak az alacsony minőségű rollerek világába. Törött kormányrudak, kigyulladt töltők és akkumulátorok, kiszakadt kerekek, megsérült tulajdonosok. Ezeket a típusokat könnyű felismerni a legtöbb esetben, így alapvetően nem is rendelünk belőlük, viszont az MP3-lejátszótól a turmixgépen át a homokozólapátig mindent értékesítő forgalmazókat csak az érdekli, hogy minél olcsóbb legyen a termék, és minél drágábban lehessen eladni. Így kerülhetnek itthon forgalomba ezek a balesetveszélyes rollerek.

 

Ha egy új terméket veszünk fel a palettánkra, mindig meggyőződünk arról, hogy a töltő és az akkumulátor minőségi legyen, az összes biztonsági funkcióval, és a jármű szerkezetileg stabil. Ha egy termékkel széleskörű minőségi probléma merül fel, leállítjuk a forgalmazását, nem várunk arra, hogy a vásárlóknak, vagy a fogyasztóvédelemnek kelljen rájönnie.

 

Nem csak a legolcsóbb kategóriából vásárlók lehetnek veszélyben. Rengeteg olyan roller van, ami bár nem olcsó, de mégis lehet balesetveszélyes, mivel ugyanazt a teljesítményt és a hatótávot sokkal olcsóbban akarják teljesíteni a nagy, megbízható gyártóknál. Emiatt sokszor tervezési hiányosságokkal, nem megfelelő anyagvastagsággal, hanyagul összeszerelt akkumulátorcsomagokkal, vagy tűzveszélyes töltőkkel találkozhatunk.

 

Bármennyire is biztonságos egy roller, egy váratlan esésre mindig fel kell készülni. Saját tapasztalataink szerint minimum gördeszkás, nagyobb rollerek esetén pedig teljes arcot védő bukósisakra van szükség, könyök, térdvédők, esetleg protektorok használata is ajánlott.