Biztos sokatokhoz már eljutott a hír, miszerint először a Belvárosból, majd később a Vár területéről is „kitiltották” a legtöbb „újkeletű” közlekedési eszközt (segway, elektromos kerékpár, elektromos roller, hoverboard, elektromos gördeszka, elektromos robogó, elektromos babett). Az V. kerületi Önkormányzat elsőként vezette be a szabályozást, pontosabban bővítette a már meglévő rendelet jogkörét, tehát az vét a törvény ellen aki:

„Önkormányzat tulajdonában álló közterületen lévő gyalogutakon és gyalogos övezetekben (zónákban) – táblával jelzett – területen elektromos vagy más gépi meghajtású közlekedési-, sport-, szabadidős vagy turisztikai eszközzel (pl. segway, elektromos kerékpár, elektromos roller, hoverboard, elektromos gördeszka, stb.) ... közlekedik.”

 

Gyalogutak és gyalogos övezetek

Gyalogutak és gyalogos övezetek az V. kerületben

A térképen jól látható, hogy az V. kerületben, mely területeket érinti a rendelet módosítása. A fenti területeken csak az adott eszközökről leszállva, azokat gyalogosan tolva vagy kézben tartva szabályos a közlekedés. Valamint a jogszabály kitér arra is, hogy az eszközöket kölcsönző/bérbeadó természetes-, vagy jogi személyeknek, cégeknek tájékoztatni kell a bérbevevőket a rendelet tartalmáról és hatályáról.
 
Amennyire felkapta a média a hírt, legalább annyira nincs nagy újdonság benne, mivel eddig ugyanezek az előírások vonatkoztak a kerékpár használatra is. Hisz jogilag kerékpárral sem szabad közlekedni gyalogúton, illetve gyalogos zónákban, hacsak erre külön KRESZ tábla nem ad engedélyt. Kiegészíteném azzal, hogy a gyalogút nem egyenlő a járdával, a gyalogutat külön tábla jelzi, valamint a gyalogos övezetet, illetve zónát is külön tábla mutatja, így a szabályozás konkrétan csak a térkép által jelzett területekre érvényes. Valamint járdán, eddig sem volt szabad biciklivel tekerni (eltekintve néhány kivételtől), így ez a szabály érvényes az elektromos „rakétákra” is. Aki a rendeletet nem tartja be, akár 150 ezer forintos büntetésre, vagy 50 ezer forintos helyszíni bírságra is számíthat június 15-től. Mindent összevetve az Önkormányzat csupán egy rendelet hatályát modernizálta, érdemi szigorítást nem vezetett be.

Az Önkormányzat indoklása szerint az elmúlt években elszaporodtak a felsorolt járművek a belvárosban, valamint az eszközöket használók rutintalanok és figyelmetlenek voltak a gyalogosokra nézve, ezért balesetveszélyesek is a járókelők tömegében kacsázva. E tény is igaz, hisz a kölcsönzőktől bérelt eszközöket általában turisták használták, kik örömükben és a város pezsgésétől megrészegedve könnyelműen száguldoztak azokkal.

Nem az elektromos eszközökkel van a probléma, hanem a felelőtlen használattal. Erre jó példa, amikor a Várban elütöttek egy gyermeket segway-jel, ezért vezettek be hasonló szigorításokat a Vár területére is. Ez, a főként turisták által kreált probléma, azonban nem csak e-bike használatára korlátozódik, hisz sokan elégedetlenek Budapesten a külföldiek felelőtlen viselkedésével. 

Összességében, azt javasoljuk mindenkinek, hogy figyeljünk egymásra az utakon, óvjuk a másik biztonságát is. Az e-bike, az elektromos roller, elektromos gördeszka stb. mind remek alkotás, amelyeket egyaránt élvezhet a fiatalabb és az idősebb generáció, hisz kényelmes, gyors és megbízható eszközök, ezért csak ajánlani tudjuk mindenkinek.
 

2018.06.27.

Vissza